Uzun soluklu bir ders çalışma sürecinin ardından sonra sınav günü nihayet geldi. Ortaokul döneminin bitişi ve lise döneminin başlangıcının habercisi olan bu sınavda öncelikle başarılar dilerim.
Sınava gitmeden ve sınav sırasında dikkat etmeniz gereken noktalar konusunda hatırlatma yapmak amacıyla sizlere birkaç öneride bulunmak isterim.
1. Sınavdan önceki son 2 günü yoğun ders çalışmak ile geçirmeyin; normal seyrinizde davranın.
2. Bedensel ve zihinsel yorucu aktivitelerden kaçının. (Stres atmak için gezmek, yürümek, bilgisayar oyunu oynamak vb gibi)
3. Sınav gecesi erken uyuyun, dinlenmiş, zinde olmaya dikkat edin.
4. Yeni bir yemek yemeyi denemeyin, iftar davetlerine şu son 2-3 gün gitmeyin.
5. Çok fazla sınav konuşmayın. Hiç konuşmamak da zararlı. Dengeyi iyi kurun.
6. Sınav giriş belgelerinizi, kimlik ve kalemlerinizi akşamdan hazırlayın ve göz önünde bir yere koyun.
7. Sınava giderken rahat ve sık giydiğiniz bir kıyafet tercih edin. (Değişik bir ortam hissiyatı vermemesi için kıyafet olarak da normal zamanlardaki gibi giyinin)
8. En geç yarım saat kala sınav yerinde olun.
9. Sınav anında 15-20 saniyelik aralar verin. Bu kısa aralar zaman kaybı değil dikkat toplama olarak görün.
10. Sınav anında kitapçıklar dağıtılırken her şeyi unutmuş gibi hissedebilirsiniz bu çok normal strese girmeyin; emin olun ki bilgileriniz yerinde duruyor. Zamanı gelince aklınıza gelecektir.
11. Deneme sınavlarında hangi sistemi kullanıyorsanız onu uygulayın. Her zamanki bölüm ve sorudan çözmeye başlayın.
12. Yapamadığınız soru üzerinde enerji kaybedip motivasyonunuzun düşmesine izin vermeyin. Geri döneceğim diyerek soruya kısa bir veda edin.
13. Zaman kaybı ve kaydırma riskine karşı önce soru kitapçığını hemen ardından cevap kağıdını işaretleyin.
14. Sınava gidişi tören merasimine dönüştürmeyin. İllaki birisi olsun diyorsanız onunla sınava gidebilirsiniz.
15. Sınav öncesi "iyi dilek" telefonları için önlem alın: Sınava bir gün kala yakın çevredeki birçok kişi özellikle aile büyükleri, akrabalar iyi niyetle, öğrencilere başarı dilemek amacıyla telefon etme gereksinimi duymaktadır. Ancak iyi niyetle yapılan bu girişim genelde sınava girecek öğrencide ne yazık ki negatif bir etki yaratmaktadır.
Bu önerileri aileniz ile birlikte tekrar değerlendirmenizde fayda görmekteyim. Hepinize çıktığınız bu yolda başarılar diler ve sınavın bir sevinç havasında geçmesini temenni ederim.